Qui som

L’Associació de Quidditch de Catalunya (AQC) és l’autoritat nacional de quidditch a Catalunya. Ens encarreguem d’organitzar l’esport del quidditch a tot el territori català. Els nostres socis són majoritàriament jugadors i membres dels diferents equips de l’associació i són també els voluntaris que fan que puguem organitzar partits, torneigs i altres esdeveniments.

L’any 2015, els tres equips que existien a Catalunya (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Wyverns Quidditch Team) es van agrupar per a crear una organització amb la qual poder participar en l’emergent Copa d’Europa de Quidditch després de disputar-ne un torneig classificatori. Aquest tipus d’organitzacions reben el nom de National Governing Body (NGB) i des de la constitució de la NGB catalana s’hi han celebrat diverses copes, lligues i torneigs amistosos.

Història de cada temporada esportiva

2014-2015

La primera temporada va començar amb el naixement de l’AQC, encara que va ser inscrita finalment com a associació el 23 de juny de 2015. El 1 de març de 2015 es va disputar la I Copa de Catalunya de Quidditch, on van participar els tres equips de l’associació (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Wyverns Quidditch Team). També van convidar-s’hi equips de fora (Bizkaia Boggarts Quidditch Kluba, Imperius Zaragoza i Toulouse Quidditch), els quals van celebrar-hi partits amistosos sense la possibilitat de classificar-se per la Copa d’Europa de Quidditch o EQC per les sigles en anglès (European Quidditch Cup). Barcelona Eagles va proclamar-se campió d’aquesta primera edició.

Cartell I Copa de Catalunya de Quidditch

El juliol del mateix any, va tenir lloc la primera edició dels Jocs Europeus de l’IQA o EG per les sigles en anglès (IQA European Games) a Sarteano, Toscana, Itàlia. Per a poder-hi participar es va crear la primera selecció catalana de quidditch.

A finals de temporada, a l’agost, es va disputar la I Copa Transpirenaica a Tarragona, el Tarragonès, en la qual participaven equips propers als Pirineus, tant del sud com del nord. En aquesta ocasió, els equips participants van ser Nightmare Grims, Barcelona Eagles, Bizkaia Boggarts i Toulouse Quidditch.

Partit de la I Copa Transpirenaica a Tarragona

2015-2016

Amb la col·laboració entre l’AQC i regions de l’actual Associació Quidditch Espanya, el desembre de 2015 es va disputar un torneig de seleccions regionals a Barcelona, el Barcelonès. Hi van participar les seleccions andalusa, madrilenya i catalana, així com jugadors provinents de Galícia i Euskadi.

Torneig Seleccions Regionals

Aquesta temporada, s’hi va incorporar per primera vegada un equip de fora de Catalunya, Imperius Zaragoza, l’equip de la capital aragonesa i el qual ja havia participat anteriorment en la Copa Catalunya com a equip convidat.

El febrer del 2016, es va jugar la II Copa Catalunya de Quidditch a Tarragona. En aquesta ocasió, el nombre de participants va disminuir, però, a diferència de l’any anterior, els quatre equips participants es podien classificar a l’EQC. Aquests equips van ser Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Wyverns Quidditch Team i Imperius Zaragoza. Barcelona Eagles va tornar a proclamar-se’n campió i va competir a l’EQC celebrada a Gallipoli, Pulla, Itàlia. 

II Copa Catalana de Quidditch

El juliol es va celebrar la Copa del Món de l’IQA a Frankfurt del Main, Hessen, Alemanya. Sent la primera vegada que un torneig com aquest se celebrava a Europa, la selecció catalana no hi va faltar. Allà va poder gaudir de partits contra grans seleccions, com ara la dels Estats Units o la del Canadà.

2016-2017

La III Copa Catalunya, a llavors anomenada III Copa de l’AQC en relació amb l’equip aragonès, va tenir lloc a Badalona, el Barcelonès, a finals de novembre de 2016. Malauradament, l’equip d’Aragó no va poder participar-hi finalment, però als 3 equips ja veterans (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Wyverns Quidditch Team) se’n van afegir 2 de nous. El primer era Autònoma’s Ashwinders, un equip nou creat a la Universitat Autònoma de Barcelona, i el segon era Bipolar Bears, agrupació provisional d’un equip projectat a Manresa. La victòria va ser, un cop més, per a Barcelona Eagles, els quals van anar a l’EQC que es disputava a Mechelen, Anvers, Bèlgica.

Entrega de premis de la III Copa Catalana

Al mes de febrer es va iniciar la primera Lliga Catalana amb 4 equips: Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Imperius Zaragoza i Ashwinders-Wyverns, nom de la unió funcional de jugadors de Wyverns Quidditch Team i Autònoma’s Ashwinders. Només se’n van disputar la meitat dels partits previstos a causa de problemes de disponibilitat i transport per part d’alguns equips. El juny, va finalitzar aquesta lliga amb Barcelona Eagles en primera posició.

 

Final I Lliga Catalana

El juliol, la nostra selecció nacional va viatjar fins a Oslo, Noruega, on es disputaven els segons Jocs Europeus de l’IQA.

2017-2018

IV Copa Catalana

La IV Copa Catalunya va disputar-se el gener de 2018 a Tarragona entre els 4 equips membres: Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Autònoma’s Ashwinders i Bocs Folls Quidditch. Els campions, Barcelona Eagles, van anar a Pfaffenhofen an der Ilm, Alemanya, per a participar novament a l’EQC.

Jugadors IV Copa Catalana a Tarragona

El març, va començar la Lliga Catalana 2017-18 amb els mateixos equips participants de la copa. El format de lliga va canviar de trobades individuals entre dos equips a jornades en les quals es disputarien diversos partits entre tots els participants. La intenció era augmentar-ne el nombre de partits, així com la visibilitat de les trobades. En total se’n van definir 4 jornades, una a cadascuna de les ciutats on entrenava cada equip.

A principis de juliol, la selecció nacional va viatjar a Florença, Toscana, Itàlia, on es disputava el mundial. El torneig era tan sols un parell de dies, però tot l’esdeveniment va durar 6 dies amb diverses activitats a la ciutat per a promocionar la competició i l’esport.

Pinya de la Selecció Catalana a Florència

2018-2019

A principis de temporada va adoptar-se definitivament la denominació actual de la copa, Copa de Catalunya de Quidditch, abreujada com a Copa Catalunya. Aquesta vegada, va celebrar-se a Altafulla, el Tarragonès, amb la col·laboració del mateix ajuntament i hi van participar els tres equips membres (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Bocs Folls Quidditch), a més de Buckbeak Riders Quidditch Team,  l’equip convidat des de la ciutat de València. Barcelona Eagles va tornar a guanyar-la i un cop més van participar a l’EQC, celebrada aquest any a Harelbeke, Flandes Occidental, Bèlgica.

V Copa Catalunya

La Lliga Catalana va tornar a canviar de format, sent ara només 3 partits per jornada on cada equip en jugava com a mínim un, amb un total de 4 jornades. Els equips participants van ser els mateixos que a la copa, incloent-hi Buckbeak Riders Quidditch Team, com a equip convidat, el qual va endur-se’n la victòria.

La selecció va tornar als Jocs Europeus a finals de juny, els quals se celebraven a Bamberg, Baviera, Alemanya.
Selecció fent crit dels Segadors a Bamberg

2019-2020

La VI Copa Catalunya va celebrar-se a Sant Joan de Vilatorrada, el Bages, i per primera vegada se’n van repartir els partits en dos dies, perquè no es podien celebrar tots els necessaris en una única jornada a causa de la incorporació de dos membres nous a l’associació. Amb això, el nombre d’equips inscrits augmentava a 5: Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Bocs Folls Quidditch, Buckbeak Riders Quidditch Team i Draco Dormiens Terrassa. El campió va ser, un cop més, Barcelona Eagles i hauria d’haver anat a Gant, Flandes Oriental, Bèlgica, però a conseqüència de la pandèmia de COVID-19 la Copa d’Europa vinent va ajornar-se fins al 2022 i Barcelona Eagles va perdre finalment la plaça que hi havia guanyat.

Cartell VI Copa Catalunya

La Lliga Catalana va començar al febrer, amb un nou canvi en el format i nombre de les jornades. A cada jornada hi participarien 3 equips, els quals competien entre ells en un total de 3 partits i cada equip seria l’hoste de dues jornades, constituïnt-se així un total de 10 jornades i 30 partits. Malauradament, només  van poder realitzar-se’n les dues primeres jornades abans de cancel·lar la competició per la COVID-19.

A causa de la pandèmia, tampoc no es va poder celebrar cap torneig on hi participés la selecció nacional.

2020-2021

Les mesures contra la COVID-19 van paralitzar la competició esportiva a Catalunya i pràcticament tota Europa durant força mesos, amb la qual cosa la VII Copa Catalunya va ser cancel·lada i tampoc no va disputar-se la ja habitual Lliga Catalana.

No obstant això, els equips van esforçar-se per a mantenir-se actius en línia, a través d’entrenaments virtuals i altres noves iniciatives, i l’AQC va preparar-se per a la represa de l’activitat esportiva el 2021 amb mesures contra la COVID-19 que permetessin un joc el més normal possible.

La Junta Directiva

Martí Sala Morral

Presidència

Martí Sala Morral

David Martinez Oliva

Visepresidència

David Martínez Oliva

Marc Alcalà i Rams

Secretaria

Marc Alcalà i Rams

Nil Salvat

Tresoreria

Nil Salvat i Rovira

Marc Couto Carrasco

Vocalia

Marc Couto Carrasco

Documentació estatutària